Infiintarea unei firme este, cu siguranta, o decizie buna ce iti va deschide orizonturile si iti va oferi multe oportunitati, contribuind deopotriva la dezvoltarea ta profesionala si personala. Exista, insa, anumite aspecte pe care este bine sa le cunosti dinainte, astfel incat sa le gestionezi cat mai eficient, aspecte pe care ti le vom prezenta in continuare.
1. Impozitele pe care le vei plati
Impozitele se calculeaza la sumele pe care le vei incasa in baza facturilor emise si, in principiu, le vei plati trimestrial (o data la 3 luni) statului.
Incepand cu 1 ianuarie 2023, calificarea microintreprinderilor se va modifica, iar asta nu intr-un sens neaparat pozitiv.
Inainte de toate, precizam ca principalele diferente dintre microintreprinderi si intreprinderile mici consta in regimul fiscal aplicabil.
Cu alte cuvinte, daca pana la aceasta data erau considerate microintreprinderi firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro, incepand cu 1 ianuarie 2023 acest plafon a fost coborat la 500.000 euro.
Mai important, insa, firmele care nu vor avea niciun angajat incepand cu aceeasi data, vor fi considerate intreprinderi mici in loc de microintreprinderi, urmand sa plateasca impozit pe profit de 16% in loc de impozit pe venit de 3%, cum va fi fost pana la sfarsitul lui 2022.
Acest lucru poate fi reglat angajandu-te cu salariul minim la propria firma, urmand astfel a plati aproximativ 1000 lei pe luna taxe la stat. Platind 1000 lei pe luna, vei evita incadrarea firmei ca intreprindere mica si vei beneficia de regimul fiscal mult mai avantajos al microintreprinderilor.
In cele din urma, impozitul pe dividende va creste de la 5% la 8%.
Asadar, iti recomandam sa iti faci bine calculele prin raportare la estimarile de venituri, pe de o parte, si, pe de alta parte, la estimarile de impozite pe care ar urma sa le platiti in baza acestor venituri.
Chiar si asa, insa, impozitele pe care le vei avea de platit vor fi mai mici decat cele pe care le plateste un angajat raportat la salariul brut, respectiv de aproximativ 45%!
2. Sediul social
Toate firmele au nevoie de un sediu social, indiferent ca este sau nu desfasurata activitate la sediu. Sediul social este, practic, pentru o persoana juridica (firma) asa cum domiciliul este pentru o persoana fizica.
Exista 4 optiuni pe care le ai in ceea ce priveste sediul social al viitoarei tale firme.
i. Gazduire la domiciliul tau – in cazul in care detii in proprietate un imobil, poti folosi acest spatiu pentru stabilirea sediului social in baza titlului de proprietate;
ii. Gazduire la domiciliul unui tert – in lipsa detinerii unui imobil, o alternativa consta in incheierea unui contract de inchiriere sau de comodat intre firma ta si o ruda sau un prieten dispus sa iti puna la dispozitie imobilul pe care il detine (strict pentru stabilirea sediului social, fara vreo implicatie semnificativa).
iii. Gazduire la colaboratorii nostri – avem parteneriate in toate judetele cu societati specializate in servicii de suport pentru firme. Acestea ofera servicii de gazduire a sediului social in imobilele pe care le detin, in baza unui contract de inchiriere. In acest caz, perioada contractului va putea fi mai mare de 12 luni, putand fi prelungita fara a fi necesara schimbarea sediului social dupa 12 luni. De aceea, este o optiune buna in cazul in care vrei sa obtii codul TVA pentru firma.
infiintare firma, infiintari firme, infiintare asociatie, infiintare ONG, infiintare fundatie, infiintare SRL, infiintare PFA, gazduire sediu social, servicii de contabilitate, redactare contracte, radiere firma
3. Contabilitatea
Avand propria firma, va fi nevoie sa depui declaratii fiscale la ANAF, in functie de care vor fi calculate impozitele pe care le vei avea de platit.
De asemenea, vei avea de efectuat si un bilant anual.
Toate aceste documente fiscale, precum si altele (ex. deconturi, imprumuturi intre firma si tine in calitate de asociat) vor trebui intocmite cu rigurozitate, fapt ce presupune sa inchei un contract de prestari servicii de contabilitate cu un contabil autorizat.
Acesta iti va cere lunar sau o data la 3 luni sa ii trimiti toate documentele emise si primite, in original (ex. facturi emise, facturi primite, chitante emise, chitante primite), astfel incat sa poata intocmi documentele fiscale mentionate mai sus.
De preferat este sa iti salvezi si tu propriile copii ale acestor documente, in format electronic si/sau in format fizic.
Orientativ, pentru o firma neplatitoare de TVA nou infiintata, pretul pentru astfel de servicii este de aproximativ 100-150 lei pe luna.
4. Modele de contracte
Indiferent ca vei comercializa produse sau presta servicii, vei avea nevoie sa inchei contracte fie cu clientii, fie cu cu diversi furnizori, in functie de specificul activitatii desfasurate.
Clauzele acestor contracte trebuie sa fie foarte atent redactate, astfel incat sa iti aduca un numar cat mai mare de beneficii, dar si sa fii acoperit in cazul producerii diverselor riscuri (ex. primirea de produse cu defecte din partea furnizorilor, inlaturarea obligatiei de garantare sau inlaturarea posibilitatii de returnare a avansului platit de catre clienti).
Pentru siguranta si linistea ta, echipa noastra de avocati iti pune la dispozitie intreaga sa experienta pentru a analiza businessul tau si pentru a redacta un model de contract adaptat necesitatilor tale.
5. Facturarea
Desi este strans legata de contabilitate, am ales sa iti prezentam separat partea de facturare.
Dupa incheierea cu un client a unui contract (ca document justificativ din punct de vedere contabil), urmeaza emiterea facturii intr-unul din urmatoarele momente:
a) imediat dupa semnarea contractului, in cazul platii unui avans de catre clientul tau (modalitate intalnita, de regula, in cazul prestatorilor de servicii);
b) imediat dupa semnarea contractului, cand are loc si predarea bunului vandut (situatie valabila pentru bunurile care necesita incheierea de contracte pentru a fi vandute, precum masinile);
c) dupa finalizarea serviciului prestat (fie cu restul ramas de plata daca ti s-a platit un avans, fie cu intreaga suma daca clientul nu ti-a platit niciun avans);
d) la o anumita perioada stabilita de comun acord cu clientul (ex. lunar), in cazul in care ii prestezi servicii sau ii livrezi bunuri pe baza de abonament.
In cele din urma, sunt 3 tipuri de facturi pe care trebuie sa le cunosti:
i. Factura fiscala – dupa cum ii spune si denumirea, emiterea acesteia (si inregistrarea ei in contabilitate) va genera obligatia de plata a impozitului aferent sumei incasate – bineinteles, se va cumula cu impozitele aferente tuturor celorlalte sume incasate in trimestrul respectiv si se va plati un singur impozit printr-o singura plata (asadar, in principiu vei avea de platit 4 impozite pe an);
ii. Factura proforma – factura proforma este o factura fara valoare fiscala care se emite, de regula, in cazul clientilor noi, atunci cand nu stii cu siguranta daca vor plati factura emisa – dupa incasarea platii, va trebui sa le emiti acestora si factura fiscala pentru suma incasata;
iii. Factura storno – stornarea este procesul de anulare a unei facturi prin emiterea unei noi facturi de aceeasi valoare, insa in sens negativ (ex. „-4000 RON”).
infiintare firma Bucuresti, infiintari firme Bucuresti, infiintare asociatie Bucuresti, infiintare ONG Bucuresti, infiintare fundatie Bucuresti, infiintare SRL Bucuresti, infiintare PFA Bucuresti, gazduire sediu social Bucuresti, redactare contracte, servicii de contabilitate, servicii de contabilitate Bucuresti
6. Distribuirea dividendelor
Dividendele reprezinta partea din profitul unei firme la care este indreptatit fiecare dintre asociati, proportional cu partile sociale detinute. Bineinteles, in cazul unei firme cu asociat unic, acesta va fi indreptatit sa isi distribuie toate dividendele, adica sa incaseze tot profitul.
Distribuirea dividendelor se poate face la finalul fiecarui trimestru (o data la 3 luni) sau la finalul anului fiscal, urmand a fi platit impozitul aferent in valoare de 5% din valoarea dividendelor, respectiv de 8% din valoarea dividendelor incepand cu 1 ianuarie 2023!
–
Sperăm că te-am ajutat să-ți faci o imagine de ansamblu cât mai precisă cu privire la ce va presupune să îți înființezi o firmă. Deși poate părea puțin dificil să îți administrezi firma, te asigurăm că în realitate nu este deloc așa, mai ales când ai sprijinul unei echipe dedicate de specialiști în domeniul societăților comerciale formată din avocați, contabili și foști angajați ai Registrului Comerțului.